Tillgänglighet för seniorer

Att vara åldersrik är i sig ingen funktionsnedsättning men det kan onekligen ha en inverkan på din smidighet, styrka och övergripande rörlighet. Det är fullt naturligt att när man nått en viss ålder börjar en del saker bli lite mer besvärliga än vad de brukade vara.

En god nyhet är att lösningarna som vi använder för att göra bilar mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning är minst lika användbara för dig där bristande rörlighet gör livet lite mer begränsat.

Att ta sig i och ur bilen

Ett mycket vanligt åldersrelaterat problem är att det blir besvärligt eller till och med omöjligt att ta sig i och ur sin bil. En lösning kan vara att skaffa en större bil men det är absolut inte den enda lösningen och kanske inte heller den bästa.

Läs vidare för att se vilka lösningar som kan passa dig.

Glidbräda

En glidbräda gör bilens sits bredare och blir en plats att sätta sig på utan att samtidigt behöva krångla sig in i bilen. När du väl sitter ned är det enkelt att glida in i bilen och över till sätet. På samma sätt hjälper glidbrädan till när du vill ta dig ur bilen. Sittandes på glidbrädan har du redan hela kroppen på utsidan och den mest ansträngande rörelsen liknar den att resa sig ur en stol. Du kan också ta stöd av dörren eller bilens B-stolpe när du reser dig upp.
En glidbräda är en mycket diskret anpassning som varken tar mycket plats eller syns. Ofta går de att vika undan eller ta bort helt när de inte används.

Extra handtag

Den kanske mest ekonomiska lösningen är ett avtagbart handtag som passar i bilens dörrlås. Detta ger dig en stabil punkt att hålla i när du ställer dig upp eller sätter dig ned.

Vridsäten

Vridsäten kan ge dig oerhört bra hjälp när du vill ta dig in i och ut ur bilen. Med ett vridsäte kan hela sätet roteras så att dess framkant sticker ut ovanför bilens tröskel. Till viss del liknar det hjälpen du får av ett vridsäte den du får av en glidbräda. Det ger dig ett litet utrymme att sitta ner utan att samtidigt behöva huka för taket. Till skillnad från glidbrädan så sitter du redan i sätet och kan nu kontrollerat vrida dig in i bilen.

Vridsäten kan installeras i de flesta bilar och finns i både manuella varianter och eldrivna.

Säteslyft

Precis som ett vridsäte, roterar säteslyften sätets framkant mot bilens dörröppning. Säteslyften ger dig dock mer än en bit av sätet. Den för hela sätet ut ur bilen och sänker det ner till den nivå där det blir som lättast för dig att sitta ner. Som namnet antyder lyfter det sedan upp och in dig i bilen.

Säteslyftar passar bäst i en högt byggd bil såsom en SUV eller en minibuss. Ytterligare en fördel med säteslyften är att du kan använda lyftrörelsen som hjälp när du ställer dig upp.

En säteslyft kan installeras i många olika bilar men kräver aningens mer utrymme än ett vridsäte gör.

Köra bilen

Som förare kan det kännas skrämmande att sätta sig bakom ratten när din kropp inte svarar som den en gång brukade. Lyckligtvis finns hjälp tillgänglig.

Handreglage

Ett bra alternativ om funktionen i dina ben börjat försämras är handreglage. Denna anpassning flyttar funktionen av bilens pedaler till en spak. Dra spaken mot dig för att ge gas och tryck spaken framåt för att bromsa.

För att du ska kunna använda handreglage måste din bil vara automatväxlad, utöver det kravet kan ett handreglage användas i de flesta bilar. Ytterligare en fördel med handreglage är att de inte hindrar normal användning av bilens pedaler. Föraren kan helt enkelt välja att använda spak eller pedaler.

Rattspinnare

Om du har begränsad rörlighet eller greppstyrka kan en rattspinnare vara till stor hjälp. En rattspinnare kan ha många olika grepp eller former för att passa just ditt behov. Allt från en enkel knopp till mer avancerade varianter med fjärrstyrning av bilens olika elektriska funktioner.

Rattspinnare används ofta i kombination med handreglage då den underlättar användandet av bilens ratt med bara en hand.

Öka din räckvidd

För dem som inte behöver mobilitetshjälpmedel för att ta sig fram men ändå använder dem för att orka längre är följande lösningar värda att titta närmare på.

Rullstolskran

Även om du kan gå kortare sträckor utan hjälp kanske du använder en rullator, rullstol eller scooter när du är ute på längre utflykter. I så fall vill du med största sannolikhet även kunna ta med samma hjälpmedel i bilen. Även om namnet antyder en specifik last kan en rullstolskran användas till att lyfta in i stort sett vilket hjälpmedel som helst i din bil.

En rullstolskran kan installeras i bagageutrymmet på de flesta bilar och hjälper dig med alla tunga lyft.

Överflyttsrullstol

Ett annat sätt att få in en rullstol i en bil är att använda en överflyttsrullstol. Denna lösning är både ett bilsäte och en rullstol i ett. Systemet består av ett hjulunderrede, ett säte och ett vridsäte eller en säteslyft. I rullstolsläge sitter sätet ihop med hjulunderredet och kan användas som en vanlig komfortrullstol. För att få in sätet i bilen, dockar du fast rullstolen till vridsätet/säteslyften och skjuter sedan enkelt över sätet till bilen. Frigör hjulunderredet och vrid in sätet i bilen, där det fungerar precis som ett vanligt bilsäte. Överflytten av sätet kan göras både med och utan att någon sitter i sätet.

Att hantera en överflyttsrulstol kräver inte speciellt mycket muskelstyrka och är därför en perfekt lösning för par som vill kunna färdas tillsammans i den gemensamma bilen istället för att behöva ringa efter färdtjänst för den rullstolsburne.

Övriga fördelar med våra anpassningar

Alla ovanstående lösningar har noggrant valts ut för att ge bästa möjliga hjälp inom sitt respektive område. Dessutom har de två andra fördelar som vi tror du kan uppskatta.

Liten eller ingen permanent modifiering

Dessa anpassningar kräver ingen eller minimala ändringar av din bil. Detta innebär att du kan ta ut anpassningarna och återställa den till sitt ursprungliga tillstånd och därigenom behålla andrahandsvärdet. Det betyder också att du kan ta med anpassningarna till din nästa bil, förutsatt att de passar.

Behåll standardfunktionen

Även om du inte använder anpassningslösningarna kommer du fortfarande att kunna använda bilen på ett vanligt sätt. Till exempel om du delar bilen med någon i ditt hushåll.

Rådgör alltid med din bilanpassningstekniker innan du väljer bil eller produkt.

Har du frågor?

Kontakta oss