Frihet med Ford

Precis som för de flesta barnfamiljer består vardagen för familjen Uzelac Johansson av en hel del skjutsande till och från olika aktiviteter. Ett klassiskt exempel på det så kallade livspusslet, men det finns ytterligare en utmaning. Åttaåriga Emilia är beroende av sin rullstol och kan inte själv ta sig in i bilen. Hon måste få hjälp med överflytten. Något som blivit allt svårare i takt med att hon växer.

– Emilia är så stor nu att jag inte längre fixar att lyfta in henne i bilen, säger mamma Sandra uppgivet, om inte hennes pappa är med är vi i princip fast där hemma.

Nu har familjen skaffat en ny bil. En Ford Torneo Custom som före leverans tog en avstickare till Autoadapt Bilanpassning i Stenkullen.

Här installerades bland annat säteslyften Turny Evo från BraunAbility i baksätet. Detta gör att den assisterade överflytten från rullstol till bilsäte inte bara mindre riskfylld utan också kortare, lättare och mer ergonomisk att genomföra.

Väl i bilsätet, lyfter säteslyften in henne i bilen. För den som står bredvid, går inte att missta leendet på Emilias läppar för något annat än ren förtjusning.

Själva sätet som hon sitter i är inte heller vilket säte som helst. Det är specialanpassat för Emilias behov och ger stöd till ett korrekt sittande. Dessutom kan sittdjup, höjd på armstöd och nackstöd justeras i takt med att Emilia växer.

För kortare resor finns en rullstolslyft i bilens bakre del. Med den behöver hon inte ens lämna rullstolen. Självklart tummas det inte på säkerheten även om resan är kort. Rullstolsplatsen är utrustad ett riktigt trepunktsbälte för Emilia samt förankringsmöjligheter för hennes rullstol.

– Det här kommer bli toppen, säger pappa George. Emilia och Sandra får frihet och är inte längre beroende av att jag är hemma och inte heller är de bundna till sjuktransportens eller färdtjänstens tider.

Hos familjen Uzelac Johansson blev deras Ford Torneo Custom friheten att komma i väg när de vill och på sina egna villkor.

Mobilitetsstöd:
manuell rullstol

Fordon:
Ford Tourneo Custom

Produkter i fordon:
BraunAbility Turny Evo
BraunAbility E-series rullstolslift
GS-säte med tillbehör