Jörgen Niklasson är en av våra anpassningstekniker här på Autoadapt Bilanpassning. Han berättar om sitt arbete och varför han varit kvar så länge. Jörgen delar också med sig av sina tankar kring hur framtiden inom bilanpassning kan se ut.  

Jörgen, kan du berätta om hur du började här på Autoadapt Bilanpassning?
Jag hade en bekant som jobbade här och rekommenderade mig att söka, det var år 2000. När jag började var det i huvudsak att golvsänka bilar som gällde, men när det lades ned gick jag över helt till anpassning av bilar. Det gjorde jag för ungefär 18–19 år sedan.

Då är du kanske den mest erfarne teknikern här på avdelningen?
Ja, de andra började ifjol så det kan man kanske säga.

Om du skulle uppskatta, hur många bilar tror du att du har anpassat genom dina år här?
Det vågar jag inte gissa. Det finns säkert statistik på hur många som görs årligen men jag vågar inte ens gissa det.

”Om man sätter in samma produkt fem gånger i rad så får man ändå göra olika varje gång.”

Varför tror du att du har varit kvar så länge?
Mitt jobb är roligt och varierande. Även om man sätter in samma produkt fem gånger i rad så får man ändå göra olika varje gång för att det ska passa bilen och användaren. På så sätt uppstår nya utmaningar hela tiden och det gör jobbet inspirerande enligt mig. Det är en av anledningarna till att jag stannat. En annan faktor är att man löser mycket bekymmer åt folk. Att se personen som ska använda bilen bli glad och att de får en fungerande anpassning är belöningen för mig.

Om man ska fundera lite över framtiden, hur tror du att bilanpassningar kommer se ut då?
Det beror lite på hur bilarna utvecklas. Skulle det bli mer självkörande bilar blir det nog mer ”passagerarlösningar”, så att man enklare kan åka med. Det blir ju mer och mer elbilar och då känns steget inte så långt till självkörande bilar.

Precis som du nämnde har det blivit fler elbilar, är det någon skillnad hur ni anpassar en elbil mot en annan bil?
Det mesta kopplar vi in på samma vis. Skillnaden är när vi ska fästa saker i golvet. Det blir lite mer komplicerat i och med att batteripaketet sitter i golvet. Men det har fungerat än så länge så vi får hoppas att det går bra fortsättningsvis också.