Loading...
Så funkar det2022-11-17T14:26:43+01:00

Var börjar jag?

Det är inte alltid självklart att veta var man ska börja när det kommer till bilanpassning. Vi har därför delat upp processen i fyra steg för att göra det tydligare.

Fyra enkla steg

Att anpassa bilen är inte så invecklat som det låter.

Dags att köra iväg! Vi ses snart.

Din bil är klar men innan du kan åka iväg kan det behövas en reg­i­stre­ringsbesiktning. Lugn, det här sköter vi. När besiktningen är klar går din bilanpassningstekniker igenom alla detaljerna med dig. När du känner att du har koll på läget är det dags att köra iväg. Men vi ses snart igen, om sex månader är det dags för din första kostnadsfria och frivilliga översyn, då går vi igenom din anpassning och ser att allt känns rätt och funkar som det ska. Därefter bjuder vi på översyn en gång om året i tre år.

Din bil är klar men innan du kan åka iväg kan det behövas en reg­i­stre­ringsbesiktning. Lugn, det här sköter vi. När besiktningen är klar går din bilanpassningstekniker igenom alla detaljerna med dig. När du känner att du har koll på läget är det dags att köra iväg. Men vi ses snart igen, om sex månader är det dags för din första kostnadsfria och frivilliga översyn, då går vi igenom din anpassning och ser att allt känns rätt och funkar som det ska. Därefter bjuder vi på översyn en gång om året i tre år.

Vanliga frågor

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får.

Vad kostar det att anpassa en bil?2019-01-17T16:15:17+01:00

En vanlig fråga som är omöjlig att svara på innan utprovning. Beroende på vad just du behöver och önskar kan det variera mellan allt från 10.000 kr till 2.000.000 kr. Detta är en kostnad som du kan få fullt ekonomiskt stöd för från Försäkringskassan.

Kan jag få hjälp med finansieringen av en bil och anpassningen av den?2019-01-17T16:15:32+01:00

Är du under 65 år eller har ett barn som är i behov av en anpassad bil kan du få ekonomiskt stöd av Försäkringskassan till hela anpassningen och till viss del även bilen. För dig över 65 finns det andra regler. Vi hjälper dig hitta rätt alternativ för finansiering, oavsett ålder.

Har ni produkter som passar barn med funktionshinder?2019-01-17T16:15:40+01:00

Ja, självklart har barnen en plats i den anpassade bilen. Lösningarna sträcker sig från att hjälpa barnet att sitta rätt och säkert till de som besparar föräldrarnas rygg från tunga lyft. Vi har flera års erfarenhet av att hjälpa barn och deras familjer att göra vardagen lite enklare. Hör av dig till oss genom att ringa Bilanpassningslinjen: 0302-242 40

Kan jag ta körkort med funktionsnedsättning?2019-01-17T16:15:48+01:00

Ja, det finns flera trafikskolor som idag erbjuder körning med t.ex. handreglage. Kolla vår lista där vi ger förslag på trafikskolor med våra lösningar installerade. Gå till lista

Hur funkar det med service och garanti?2019-02-21T15:39:12+01:00

6 månader efter installation har vi en kostnadsfri översyn och därefter ingår det en fri översyn årligen i 3 år. Vi lämnar två års garanti på arbete och minst två års garanti på installerade produkter.

Hur vet jag vilken produkt jag ska ha?2019-01-17T16:12:17+01:00

Ihop med våra produktspecialister gör du en utprovning där ni diskuterar behov i form av t.ex. funktionsnedsättning, bilmodell och familjesituation. Utifrån detta får du förslag på olika lösningar som passar just dig och ditt liv. Läs mer här

Kan ni anpassa alla typer av bilar?2019-02-25T08:58:23+01:00

Vår filosofi är att du ska kunna välja den bil du vill ha, oavsett märke eller typ. Det är tyvärr inte alltid möjligt, men i de flesta fall finns det en lösning. Därför har vi genom åren anpassat många olika typer av fordon, t.ex. småbilar, sportbilar, lastbilar och husbilar. Allt beror på dina behov och önskemål. Läs mer här

Hur ser förloppet ut för en bilanpassning?2019-01-17T16:13:16+01:00

I en komprimerad version är det: kontakta oss, gör en utprovning, ordna finansiering, vi anpassar din bil och du kör iväg. Vi har en längre version av förloppet som vi rekommenderar att du läser igenom. Läs mer här

Hur lång tid tar det att få min bil anpassad?2019-01-17T16:13:21+01:00

Det varierar enormt från fall till fall beroende på omfattning, beläggning och typ av anpassning.

Jag bor långt ifrån Göteborg, kan jag få min bil anpassad någon annanstans?2019-01-17T16:13:28+01:00

Inga problem! Vi har återförsäljare i hela Sverige som kan installera våra lösningar i din bil. Kontakta oss för att få tips på bra verkstäder nära dig. Dessutom kan vi erbjuda både lånebil och övernattningslägenhet hos oss i Stenkullen om du har möjlighet att ta dig till oss.

Andra som kan hjälpa dig

Få ytterligare hjälp om bilanpassning.

Försäkringskassan är den instans som beviljar bilstöd. Bilstöd är bidrag till dig som har en funktionsnedsättning och har stora svårigheter att röra dig. Bilstödet ska göra det lättare att köpa eller ­anpassa en bil efter dina behov. Det går också att få bilstöd för att ta körkort om man behöver körkort för att kunna arbeta. Mer om bilstödet finns att läsa om på Försäkringskassans webbplats.
Mobilitetscenter hjälper dig att utreda hur du så självständigt och trafiksäkert som möjligt ska kunna använda din bil. De kan också utföra en körlämplighetsutredning där du genomgår tester av bland annat motorik, reaktionshastighet, uthållighet, uppmärksamhet och koncentrationsförmåga som har betydelse för bilkörning. Till Mobilitetscenter kommer du på uppdrag av Försäkringskassan om du har fått beviljat bilstöd. Du kan läsa mer om ovanstående på www.mobilitetscenter.se
Trafikverket är arbetsplatsen för de Trafikinspektörer som är delaktiga i utprovningen av hjälp­medel som din bil ska anpassas med.
Hjälpmedelscentralen kan i vissa landsting hjälpa till med finansieringen av delar av en ­anpassning. Hör med din lokala hjälpmedelscentral vad som gäller.
Arbetsterapeuter/Kuratorer är där för att hjälpa dig hitta rätt hjälpmedel för ett oberoende liv. De kan också hjälpa dig hitta rätt väg till oberoende med hjälp av en anpassad bil.

Trafikskolor

Nedan finner du ett urval av trafikskolor som erbjuder körkortsutbildning för dig med funktionsnedsättning.

Göteborg

Mårtenssons Trafikskola

www.trafikskolan.com

Lerum

Ardins Trafikskola

www.mindedu.se

Falkenberg

Murtans Trafikskola

www.murtans.se

Linköping

Ingelas Trafikskola

www.ingelas.se